Ενας από τους αδιαφιλονίκητους κυρίους της τέχνης του 20ού αιώνα, ο Henri Matisse ήταν Γάλλος καλλιτέχνης, γνωστός για τη χρήση του χρώματος και το ρευστό και πρωτότυπο σχέδιο του. Ήταν συντάκτης, τυπογράφος και γλύπτης, αλλά είναι γνωστός πρωτίστως ως ζωγράφος. Ο Ματίς θεωρείται συνήθως μαζί με τον Πικάσο και τον Mαρσέλ Ντυσαμπ ως ένας από τους τρεις καλλιτέχνες που βοήθησαν να προσδιοριστούν οι επαναστατικές εξελίξεις στις πλαστικές τέχνες στις αρχές του 20ου αιώνα, υπεύθυνες για σημαντικές εξελίξεις στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Παρόλο που αρχικά θεωρήθηκε Φωβιστής (Fauve>άγριο θηρίο), από τη δεκαετία του 1920 χαιρετίστηκε κυρίως ως υποστηρικτής της κλασικής παράδοσης στη γαλλική ζωγραφική.

Αν και ενδιαφέρθηκε για τον κυβισμό, τον απέρριψε και
αντ ‘αυτού, επεδίωξε να χρησιμοποιήσει το χρώμα ως βάση για εκφραστικούς, διακοσμητικούς και συχνά μνημειώδεις πίνακες.
Ο Ματίς χρησιμοποίησε καθαρά χρώματα και το λευκό του εκτεθειμένου καμβά για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα γεμάτη από φως στα έργα ζωγραφικής του ενώ η χρήση του χρώματος και των σχεδίων είναι συχνά σκόπιμα αποπροσανατολιστικά παράγοντας μια “υπόκωφη” ανησυχία. Έχει πει: «Προσπαθούσα πάντα να κρύψω τις προσπάθειές μου και θέλησα τα έργα μου να έχουν μια ελαφριά χαρά της άνοιξης που ποτέ δεν αφήνει κανέναν να υποψιάζεται τις δουλειές που με κόστισε».

ο Ανρί Ματίς, καθηλωμένος σχεδιάζει το παρεκκλήσι του Ροζαρίου στη γαλλική Βανς, προφυλασσόμενος απο την ισπανική γρίπη.

rothkoartsupplies.gr